فهرست مطالب

پژوهش نفت - پیاپی 88 (امرداد و شهریور 1395)

مجله پژوهش نفت
پیاپی 88 (امرداد و شهریور 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/05
  • تعداد عناوین: 17
|
  • حامد فرهادی، سیاوش ریاحی صفحه 4
    هدف این مقاله بررسی کنترل تحرکپذیری فومهایی است که با نانوذرات اصلاحشده، پایدار میشوند. اضافه کردن سورفکتانت با بار مخالف به نانو ذره سیلیکای آبدوست، منجر به تغییر ترشوندگی نانوذره از حالت آبدوستی کامل به سوی آبگریزی جزیی آن میشود. در این مطالعه آزمایشگاهی، میزان جذب سورفکتانت کاتیونی بر روی نانوذره سیلیکا، با بار منفی، با استفاده از معیار جدیدی که از طریق اندازهگیری رسانایی بهدست آمده؛ مقایسه شده است. معیار جذب سطحی در دامنه سورفکتانت استفاده شده دارای یک بیشینه حدود CMC 1(غلظت بحرانی مایسلی شدن) تخمین زده شد که در آن نانوذره به حداکثر آبگریزی خود میرسد. سپس فوم CO2 پایدار شده با مخلوط نانوذره و سورفکتانت از طریق تزریق همزمان CO2 و مخلوط نانوذره و سورفکتانت در میان فضای متخلخل و در فشار مخزنی تشکیل شد. نتایج حاصل شده نشان میدهد که نانوذره استفاده شده به تنهایی فعال سطحی نبوده بلکه با اضافه کردن سورفکتانت قابلیت ایجاد فوم پیدا میکند. مطالعات متمم روی رفتار فشاری و مورفولوژی فومها که توسط دستگاه اندازهگیری دینامیک خواص فوم بهدست آمد، نشان میدهد که در محدوده غلظت سورفکتانت استفاده شده، ویسکوزیته ظاهری فوم دارای یک بیشینه برابر cP 03/6 است که مطابق با بیشینه معیار جذب سطحی است. همچنین با اضافه کردن نانوذره به محلول سورفکتانتی، کاهش نسبت فازی و افزایش غلظت نانوذره، فومهای یکنواختتر و کوچکتری تشکیل میشود، که ویسکوزیته ظاهری را به صورت معنی داری افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: فوم، نانوذره، سورفکتانت، پایداری فوم، تحرکپذیری، آبگریزی، ازدیاد برداشت نفت
  • محمد محبوبی فولادی، بهزاد رستمی، پیمان پورافشاری صفحه 16
    سیلاب شورآب رقیق در بسیاری از تستهای آزمایشگاهی و میدانی موجب ازدیاد برداشت ثانویه و ثالثیه نفت شده است. گستردگی واکنشها و فعل و انفعالات در این نوع سیلابزنی، محققان را به بررسی و یافتن سازو کارهای اصلی و حاکم در این فرآیند سوق داده است. برای توصیف برهمکنشها، مکانیزمهای متعددی بیان شده که از آن جمله میتوان به مهاجرت ذرات ریز، افزایش pH، تبادل چند یونی و انبساط لایهدوگانه الکتریکی اشاره کرد، اما هیچکدام به دلیل پیچیدگی در برهمکنش سنگ/سیال بهعنوان یک مکانیزم جامع مورد قبول واقع نشدهاند. تاکنون آنچه که بیشتر در تحقیقات گذشته عنوان شده است، ایجاد حالت ترشوندگی مساعدتر با تزریق شورآب رقیق میباشد. در این مطالعه آزمایشگاهی که بر روی مغزه های فشرده ماسهای انجام شده است، اثرات شوری آب، پیرسازی نفت در مغزه و ذرات ریز موجود در نمونه بر روی میزان برداشت نفت، نقاط انتهایی تراوایی نسبی آب در مقادیر متفاوت شوری آب و همچنین تغییر ترشوندگی سنگ مورد ارزیابی قرار میگیرد. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که در تزریق شورآب رقیق، بدون حضور کانی رسی و یونهای دوظرفیتی و با تزریق آب نمک سدیم کلرید، برداشت ثالثیه نفت افزایش می یابد و البته این افزایش برای نمونه تحت استراحت واقع شده بیشتر بود. همچنین تغییر ترشوندگی به سمت آبدوستی بیشتر با استفاده از داده های سیلابزنی مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: سیلابزنی، شورآب رقیق، ترشوندگی، تراوایی نسبی، مهاجرت ذرات ریز، ازدیاد برداشت
  • جعفر صادق زاده اهری، سعید پاک سرشت، خشایار محمدبیگی، زهرا شفیعی، فاطمه فرموده صفحه 26
    در این مقاله با استفاده از روابط ریاضی مربوط به موازنه های جرم، انرژی و مومنتم، مدلسازی یک واحد صنعتی نمزدایی از گاز اتان با استفاده از جاذب غربال مولکولی 3A انجام گردید. در مدل پیشنهادی از تقریب نیروی محرکه خطی برای محاسبه سرعت جذب سطحی و ایزوترم لانگمویر درجه 2 برای بیان رابطه تعادل بین غلظت آب در فازهای گاز و جامد استفاده شد. معادلات ریاضی مورد نظر با استفاده از نرم افزار Matlab به صورت همزمان حل گردید پس از اعتبارسنجی نتایج مدلسازی با داده های تجربی موجود، تاثیر پارامترهای عملیاتی شامل قطر جاذب، دبی گاز مورد استفاده جهت بازیابی بستر، فشار و دمای خوراک بر روی میزان آب در محصول مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که با افزایش قطر جاذب و دمای جریان ورودی، میزان رطوبت در جریان خروجی از واحد در محصول افزایش می یابد. در حالیکه با افزایش فشار ستون جذب و یا مقدار جریان گاز مورد استفاده جهت بازیابی بستر، میزان رطوبت در محصول کاهش پیدا میکند.
    کلیدواژگان: نمزدایی، مدلسازی، جذب سطحی، جاذب 3A و پارامترهای عملیاتی
  • مجتبی ساعی مقدم، محمد شیرازی، مونا محمدباقری صفحه 37
    در این کار پژوهشی، با اضافه کردن افزودنی های نیتروژندار و پایهفلزی به سوخت دیزل استاندارد، خواص فیزیکی شیمیایی سوخت و انتشار گازهای خروجی از موتور دیزل بررسی شده است. نیترومتان(CH3NO2) و اکسید منگنز(MnO2) بهترتیب نمونه‏ای از افزودنی های نیتروژندار و پایه‏فلزی استفاده‏شده در این کار پژوهشی هستند. نیترومتان به مقدار 10% حجمی و اکسید منگنز به مقدار mg/kg 100 به سوخت دیزل اضافه و آزمایشهای عملکرد موتور روی چرخه هشت حالت ECE R-96 انجام شدند. نتایج نشان دادند که شاخص ستان اندازهگیریشده به روش ASTM D976 برای سوختهای شامل افزودنی بیش از دیزل تنهاست در حالی که گرانروی اندازهگیریشده به روش ASTM D445 برای سوختهای شامل افزودنی کاهش می یابد و جرم مخصوص اندازهگیریشده به روش ASTM D1298 نیز تغییر محسوسی نداشته است. برای دیزل همراه با هر یک از این دو افزودنی، مقادیر آلاینده های خروجی مانند دوده کاهش یافت که این مقدار بهطور متوسط برای هر یک از افزودنی های نیترومتان و اکسید منگنز، نسبت به سوخت دیزل، بهترتیب حدود 16 و 25% بود و بهطور کلی با استفاده از این افزودنی ها BSSOOT کمتری منتشر شده است.
    کلیدواژگان: سوخت دیزل، افزودنی های پایه فلزی، افزودنی های نیتروژندار، کاهش انتشار آلاینده ها، نیترومتان و اکسید منگنز
  • محسن رزازان، امین رمضانی صفحه 45
    برج تقطیر یکی از مهمترین واحدهای پالایشگاه نفت است که بر پایه اختلاف در نقطه جوش اجزای تشکیل دهنده نفت خام عمل میکند. عملکرد بیشتر واحدهای بعد از برج، وابستگی مستقیمی به نحوه کارکرد آن دارد و هرگونه اغتشاش در عملکرد برج تقطیر سایر واحدهای پالایشگاه تاثیر مستقیم میگذارد. به همین دلیل طراحی یک کنترل کننده مناسب برای فرآیند تقطیر که بتواند با اثر اغشاشات ورودی و خروجی مقابله کند، بسیار اهمیت دارد. هدف اصلی در کنترل برج تقطیر، کاهش مصرف انرژی و نگهداشتن ترکیب محصولات در مقدار مطلوب میباشد. بهمنظور دستیابی به این اهداف، باید کنترل کنندهای انتخاب شود که توانایی شناسایی مداوم حالتها و پیشبینی اغتشاشات و نویزهای موجود در فرآیند را داشته باشد و بتواند با مشکلات وجود تاخیر و تداخل شدید بین حلقه های کنترلی این فرآیند مقابله کند. با توجه به توانایی کنترل کننده پیشبین تعمیمیافته در کنترل سیستمهای چند متغیره و دارای تاخیرهای چندگانه، در این مقاله از این روش برای کنترل برج تقطیر استفاده شده است. همچنین برای دفع اثر اغتشاشات ورودی و خروجی و کاهش اثر نویزهای وارد بر فرآیند، یک فیلتر پایینگذر در مدل پیشبین لحاظ شده است. نتایج شبیهسازی ها حاکی از آن است که ساختار کنترلی پیشنهادی، عملکرد بسیار مناسبی در مقابل اغتشاشات ورودی و خروجی و نویز وارد شده به فرآیند از خود نشان میدهد.
    کلیدواژگان: برج تقطیر نفت، کنترل پیشبین مبتنی بر مدل، کنترل کننده پیشبین تعمیمیافته، اغتشاشات ورودی و خروجی، فیلتر پایینگذر
  • محمد صالح غفاری، رضا نادری محمودی، مصباح سایبانی صفحه 57
    یکی از روش های ارتقاء عملکرد حفاظتی پوششها، استفاده از بازدارنده های آلی خوردگی در فرمولاسیون میباشد. هدف از این تحقیق، بررسی رفتار خوردگی فولاد غوطه ور در محلول سدیم کلرید 5/3% در حضور همزمان بازدارنده آلی 2- مرکاپتوبنزایمیدازول (MBI) و پیگمنت ضد خوردگی فسفات روی (ZP) با استفاده از آزمونهای طیف سنجی امپدانس الکتروشیمیایی (EIS) و پلاریزاسیون میباشد. نتایج به دست آمده از آزمون های الکتروشیمیایی طی 24 ساعت غوطه وری نمونه ها در محلول های مورد نظر، نشاندهنده برتری عملکرد حفاظتی ترکیب پیگمنت فسفات روی بههمراه بازدارنده آلی 2– مرکاپتوبنزایمیدازول در مقایسه با فسفات روی میباشد. به طور کلی، روند تغییرات زمانی پارامترهای مقاومت انتقال بار (Rct) حاصل از آزمون امپدانس الکتروشیمیایی و مقاومت پلاریزاسیون (Rp) و دانسیته جریان (Icorr) حاصل از منحنی های پلاریزاسیون حاکی از رسوب فیلمی محافظ بر روی سطح در حضور بازدارنده آلی 2- مرکاپتو بنزایمیدازول میباشد .
    کلیدواژگان: خوردگی، فسفات روی، بازدارنده آلی 2- مرکاپتوبنزایمیدازول، طیفسنجی امپدانس الکتروشیمیایی و منحنی پلاریزاسیون
  • عباس رمضانی اکبری، حسین رحیم پور بناب، محمدرضا کمالی، سید رضا موسوی حرمی، علی کدخدایی صفحه 68
    اهداف اصلی این مطالعه بررسی محیط رسوبی و چینهنگاری سکانسی است که بر مبنای داده های پتروگرافی حاصل از خرده ها و مغزه حفاری پایهگذاری شده است. سازند فهلیان یکی از سازندهای گروه خامی با سن نئوکومین و سنگ مخزنهای شناخته شده در میادین نفتی دشت آبادان میباشد. ستبرا این سازند در چاه های مطالعه شده در دشت آبادان بهطور متوسط 440 متر است. فصل مشترک زیرین سازند فهلیان در دشت آبادان با آهکهای رسی سازند گرو به صورت تدریجی بوده و در راس نیز تدریجا به آهکهای رسی و مارنهای سازند گدوان ختم میشود. مطالعه مقاطع نازک تهیه شده از خرده ها و مغزه حفاری منجر به شناسایی 14 ریزرخساره و 2 لیتوفاسیس گردیده است. محیط رسوبی سازند فهلیان از دو بخش کربناته و مخلوط کربناته-تخریبی تشکیل شده است. بخش کربناته شامل زیر محیطهای دریای باز، رمپ خارجی/میانی و داخلی میباشد. محیط کربناته-تخریبی از سه بخش رسی، لایه های ماسهای و آهکهای رسی تشکیل میشود. توالی رسوبی در بخش کربناته نشاندهنده رمپ با شیب یکنواخت میباشد،
    که توسعه پشته های سدی موجب تشکیل لاگون در پشت آن شده است. در بخش کربناته-تخریبی، توالی رسوبی ترکیبی از رسوبات کربناته کم عمق دریایی، گل آهکی(محیط لاگون) و لایه های ماسهسنگ نازک است. سازند فهلیان از لحاظ چینهشناسی سکانسی شامل 3 سکانس با مرز نوع دوم بوده و انتهای سکانس سوم در بخش کربناته- تخریبی به مرز سکانسی نوع یک در ابتدای سازند گدوان ختم میشود.
    کلیدواژگان: سازند فهلیان، محیط رسوبی، رمپ با شیب یکنواخت، محیط کربناته، تخریبی، چینه نگاری سکانسی
  • صدف موسوی نسب، علی کدخدایی، اکرم علیزاده، محمدباقر براتی صفحه 82
    مطالعات زمین شناسی ساختاری از مهمترین مراحل اکتشاف و بهرهبرداری از میادین نفتی میباشد چرا که آشنایی با ساختارهای موجود میتواند نقش اساسی در توسعه میدان نفتی داشته باشد. میدان نفتی سلمان در آبهای خلیجفارس، از میادینی است که در محل گنبد نمکی تشکیل یافته و گسلهای متعددی در ارتباط با دیاپیریسم در آن شکل گرفته است. از آنجایی که تنشها عامل اصلی در تشکیل ساختارهای تکتونیکی میباشند، در این مطالعه به معرفی تنشهای اصلی وارد بر منطقه پرداخته و نقش آنها در ایجاد و تکامل ساختارهای تکتونیکی موجود در منطقه بررسی شده است. در ادامه با استفاده از نقشه های UGC و داده های Fault Stick گسلها، بهعنوان ورودی های نرم افزار، صفحات گسلی این میدان توسط نرم افزار Petrol طراحی شده و الگوی پراکندگی و میزان جابهجایی گسلها مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بررسی ها نشان میدهد تنش فشاری ناشی از حرکت پلیت عربی به سمت ایران موجب تقویت فرآیند دیاپیریسم و شکلگیری گنبد میدان سلمان شده است. پس از ساخت مدل سهبعدی صفحات گسلی، مشخص شد که این گسلها طی فازهای مختلف تکتونیکی و در دو مرحله شکل گرفتهاند. آرایش این گسلها بهطور ویژهای تحت تاثیر جهت تنشها قرار گرفته و در راستای عمود بر تنش کششی تشکیل یافتهاند. اندازهگیری های انجام شده روی گسلها نشان میدهد که شیب صفحات گسلی نسبت به عمق افزایش یافته و به عمود نزدیک می شود و جابهجایی عمودی گسلها نسبت به عمق کاهش داشته که میتواند با افزایش شیب صفحات در ارتباط باشد، همچنین با مشاهده جابهجایی افقی در امتداد گسلها در نهایت مشخص شد که گسلهای این میدان ازنوع نرمال با مولفه امتداد لغز میباشند.
    کلیدواژگان: مدلسازی گسل، جابهجایی گسل، میدان نفتی سلمان، نرم افزار Petrel
  • مریم داوری، صبا کریمی، علی کریمی صفحه 93
    در این پژوهش اثر عاملدارکردن پایه نانو لوله کربنی بر روی اندازه ذرات فلز فعال، پراکندگی، فعالیت و گزینشپذیری محصولات کاتالیزور Co/CNTs در سنتز فیشر- تروپش مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از ازن در حضور معرف اکسید کننده (H2O2) نانولوله های کربنی عاملدار شدند. کبالت 15% وزنی به روش تلقیح بر روی نانولوله های کربنی عاملدار شده و نانولوله های معمولی نشانده شد. نمونه های کاتالیزور به روش های مختلف، ویژگی سنجی شده و در میکرو راکتور بستر ثابت تست گردید. فعالیت کاتالیزور معمولا وابسته به سایز ذرات فلز فعال است. به طوری که کاتالیزور با ذرات ریزتر فعالیت بالاتری دارد که به دلیل آن افزایش تعداد اتمهای ذرات فاز فعال و قابل دسترس برای واکنشگرها بر روی سطح است. در تحقیق حاضر عاملدار کردن پایه اندازه ذرات کاتالیزور را به nm 8/8 کاهش و درصد تبدیل منوکسید کربن را نسبت به پایه معمولی 16% افزایش داد. به علاوه فعالیت کاتالیزور در طول سنتز پیوسته به مدت 20 روز به میزان 46% کاهش یافت. در نهایت درصد تولید محصولات سنتز به مقدار اندکی به سمت هیدروکربنهای سبک سوق داده شد.
    کلیدواژگان: سنتز فیشرتروپش، نانولوله های کربنی، گروه های عاملی، اندازه ذره، فعالیت، گزینشپذیری
  • احمد قضاتلو، مجتبی شریعتی نیاسر، محسن حسینی صفحه 103
    در این مقاله نانوساختار فولرن توسط فرآیند کراشمر- هافمن با مکانیسم قوس الکتریکی در محیط آزمایشگاهی سنتز شد. به منظور استفاده در فرآیند تشکیل هیدرات گازی و بررسی تاثیر آن بر راندمان فرآیند و حجم ذخیرهسازی، ابتدا نانوسیال با غلظت 1% وزنی تهیه شد. از آنجائیکه فولرن در آب پایدار نیست، از سورفکتانت SDS استفاده گردید و مشاهده شد نانوسیال مربوطه دارای پایداری خوبی است. در فرآیند تشکیل هیدرات از گاز طبیعی حاوی 6/92% متان، نانوسیال حاوی فولرن ضمن تسریع در فرآیند انحلال گاز در آب، زمان القای فرآیند را 2/53% کاهش میدهد. فولرن به دلیل وجود حفرات انگسترومی در ساختار کروی خود مکان مناسبی جهت نگهداری مولکولهای گاز است. به همین دلیل ظرفیت ذخیرهسازی گاز درون هیدرات را 5/5% افزایش میدهد. همچنین علی رغم اینکه حضور نانوساختارهای فولرنی موجب کاهش 3/1% پایداری هیدرات شده، ولی در کل حضور این نانوساختارها موجب افزایش میزان گاز باقیمانده در هیدرات پس از رسیدن به پدیده خودنگهداری و پایداری کامل میشود.
    کلیدواژگان: فولرن، هیدرات گاز طبیعی، زمان القاء، ذخیرهسازی، پایداری
  • زهرابیگم مختاری حسینی، تکتم شنوایی زارع، خدیجه صالح آبادی صفحه 112
    دفع لجن مخازن نفتی، به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی هیدروکربن و مشکلات زیست محیطی ناشی از آن، از معضلات مهم انبارهای نفتی است. هدف از این تحقیق کاهش هیدروکربنهای لجن نفتی با استفاده از روش جذب سطحی با یک جاذب ارزان قیمت بود. بدین منظور از زئولیت طبیعی منطقه سمنان استفاده شد. در ابتدا سطح زئولیت با استفاده از اسیدهای مختلف اصلاح و کارایی آنها در جذب هیدروکربن بررسی شد. طبق نتایج حاصل، اصلاح سطح زئولیت جذب هیدروکربن را افزایش میدهد و بیشترین درصد جذب در زئولیت اصلاح شده با هیدروکلریک اسید مشاهده میشود. در مرحله دوم شرایط فیزیکی و شیمیایی موثر بر فرآیند با استفاده از روش تاگوچی در دو سطح مطالعه شد. نتایج نشان داد که زمان تماس، مقدار جاذب و دما بر فرآیند جذب موثر هستند. در آخرین مرحله همدمای جذب فرآیند مطالعه شد و نتایج حاصل نشان داد که فرآیند جذب هیدروکربن از لجن توسط زئولیت به خوبی از همدمای تمکین پیروی میکند. این مطالعه نشان میدهد که با استفاده از ماده ارزان قیمت زئولیت طبیعی میتوان هیدروکربن موجود در لجن مخازن گازوئیل را به مقدار قابل توجه 83% با استفاده از g 28/0 زئولیت به ازای هر گرم لجن کاهش داد.
    کلیدواژگان: لجن مخازن گازوئیل، زئولیت سمنان، روش آماری تاگوچی، ایزوترم جذب و حذف هیدروکربن
  • بهنام براتی، سیدنظام الدین اشرفی زاده، مهدی محمدی صفحه 123
    در این تحقیق، شکست امولسیونهای نفتی با استفاده از اعمال میدان الکتریکی جریان AC در یک سل آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. تاثیر پارامترهای میدان الکتریکی، دما، غلظت سورفکتانت، شوری فاز آب و درصد حجمی آب موجود در امولسیون نفت خام پایدار غرب بر روی بازده جداسازی بررسی شده است. برای این منظور، امولسیون 20% حجمی آب در نفتخام ساخته شد. برای کاهش تاثیر حضور آسفالتن و رزین موجود در نفتخام از محلول 30% وزنی SDS در آب استفاده گردید. نتایج نشان داد با افزایش میدان الکتریکی از صفر تا kV/cm 6، در دمای C 22 بازده جداسازی امولسیون تا 62% و در دمای C 44 تا 86% افزایش پیدا کرد. افزایش دما تا C 53، باعث افزایش بازده جداسازی امولسیون تا حدود 92% تحت میدان kV/cm 6 شد و دما بیشتر از C 53، موجب کاهش بازده جداسازی گردید. افزایش غلظت ماده فعال سطحی از صفر تا 3/2% حجمی در امولسیون تحت میدان kV/cm 6 و دمای C 28، بازده جداسازی را تا 75% افزایش داد و افزایش بیشتر ماده فعال سطحی، باعث کاهش بازدهی شد. افزایش شوری آب در امولسیون نفتخام پایدار غرب موجب کاهش بازده جداسازی گردید. از طرفی، افزایش درصد حجمی آب موجود در امولسیون از 10% تا 30%، بازده جداسازی را از 30% تا 84% افزایش داد.
    کلیدواژگان: شکست امولسیون، جداسازی الکترواستاتیکی، امولسیون آب در نفت، انعقاد، نفت خام
  • صادق رحیم بختیاری، احسان فرح بخش، رسول حمیدزاده مقدم صفحه 134
    نتایج بررسی تغییرات دامنه بازتاب امواج لرزهای در برابر دورافت میتواند در استخراج خصوصیات کشسانی و در نتیجه تعیین سنگشناسی و محتوای سیالی مخازن در صنعت نفت به کار رود. یکی از روش های مطالعه کمی داده های لرزهای، تحلیل AVO میباشد که بر روی داده های پیش بر انبارش صورت میگیرد. پیش از انجام مطالعات تحلیلی AVO باید از صحت مراحل پردازش اطمینان حاصل شود، به طوری که تغییرات دامنه بازتاب تنها مربوط به تغییر خصوصیات کشسانی لایه ها باشد. از بخشهای عمده در تحلیل AVO، بررسی نشانگرهای معمول AVO، از جمله: عرض از مبدا (A)، شیب (B) و تغییر نسبت پواسن و یا ترکیبی از آنها است. روش ترسیم متقاطع که به مقایسه دو نشانگر به طور همزمان میپردازد، میتواند در تحلیل AVO کارآمد باشد. در این مطالعه، تحلیل AVO بر روی یک مخزن ماسهسنگی سست و نافشرده انجام شده است؛ به منظور کالیبره کردن داده های لرزهای واقعی، داده های یک چاه مورد استفاده قرار گرفته است و موج برشی نیز در این چاه اندازهگیری شده است. مدلسازی جانشینی سیال (FRM) در مخزن به کمک داده های چاه و معادله گسمن نشان داد که رفتار AVO در تمام حالات مخزن (با تغییر نوع سیال و درصد اشباع سیال) متعلق به کلاس چهارم از طبقهبندی روترفورد و ویلیامز است که با داده های واقعی نیز همخوانی دارد. مرز هیدروکربوری در داده های لرزهای مطابق با مکان بهدست آمده در داده های چاه به کمک نشانگرها، ترسیم متقاطع آنها و همچنین ترسیم نشانگرها به صورت مقاطع ساختاری در افق مورد نظر به دست آمد.
    کلیدواژگان: مدلسازی لرزهای AVO، مدلسازی جانشینی سیال، بیهنجاری AVO، نشانگرهای AVO، ترسیم متقاطع نشانگرهای AVO
  • مرتضی آزادپور، نوید شادمنامن صفحه 147
    فشار منفذی به فشار سیال درون حفرات سنگ گفته میشود. هنگامی که میزان فشار منفذی بسیار زیادتر از فشار هیدرواستاتیک باشد، گفته می شود که سنگ در شرایط فشار بالا قرار دارد. وجود فشار منفذی بالا باعث ایجاد مشکلات زیادی از جمله فوران چاه، ناپایداری چاه، گیر کردن لوله حفاری و یا از دست دادن چرخش گل حفاری میشود. مناطق با فشار بالا در نتیجه فرآیندهای مختلفی ایجاد میشوند که میتوان به مواردی چون تحکیم نامتوازن و عدم امکان خروج سیال، انبساط سیال، اثر نیروی شناوری و مهاجرت سیال اشاره نمود. هر یک از این فرآیندها به نحوی بر افزایش فشار منفذی تاثیر میگذارد. تاکنون روش های متعددی در زمینه پیشبینی فشار منفذی ارائه شده که اغلب بر اساس استفاده از اطلاعات چاهپیمایی و لرزهای است. در هر یک از این روش ها، مکانیسم خاصی به عنوان عامل اصلی ایجاد فشار بالا در نظر گرفته شده و بر آن اساس روابط تجربی مربوطه نیز ارائه شده است. از این رو در تعیین فشار منفذی یک منطقه، انجام مطالعات زمین شناسی جهت شناخت مکانیسم ایجاد فشار بالا و انتخاب مناسبترین روش تعیین فشار منفذی بسیار مهم و قابل توجه است. هدف اصلی در این تحقیق استفاده از اطلاعات چاهپیمایی به منظور تعیین مکانیسم ایجاد فشار بالا و ارائه بهترین روش تخمین فشار منفذی در یکی از میادین هیدروکربنی جنوب ایران است. بدین منظور از اطلاعات نمودار سرعت، چگالی، فشار منفذی و تنش موثر جهت بررسی مکانیسمهای مختلف استفاده شده است. نتایج بررسی ها نشان داد که مکانیسم اصلی ایجاد فشار بالا در منطقه مورد مطالعه بیشتر متاثر از تحکیم نامتوازن و تا حدود کمی نیز تحت تاثیر باربرداری است. بنابراین، روش تخمین فشار منفذی ایتون که روشی مبتنی بر تحکیم نامتوازن است به همراه روش باورز که روشی مبتنی بر مکانیسم تحکیم نامتوازن و باربرداری است به کار گرفته شد و نتایج حاصل با مقادیر آزمایش فشار سازند مورد ارزیابی قرار گرفت که تطابق نسبتا خوبی را نشان داد.
    کلیدواژگان: فشار منفذی، مکانیسم ایجاد فشار بالا، اطلاعات چاهپیمایی، تحکیم نامتوازن، باربرداری
  • ادریس خامسی، بهرام علیزاده، علی کدخدایی، ضرغام مهدی پور صفحه 161
    میدان نفتی آب تیمور در 25 کیلومتری جنوبغرب میدان نفتی اهواز، به شکل تاقدیسی متقارن و ملایم، با جهت تقریبی شمال غربی- جنوب شرقی در نیمه شمالی فروافتادگی دزفول واقع شده است. در این مطالعه با بهرهگیری از داده های چاه و لرزهای سهبعدی، مخزن بنگستان میدان نفتی آبتیمور مورد ارزیابی چینهنگاری و پتروفیزیکی قرار گرفته و زون 2 سازند ایلام و زیرزون D از زون 4 سازند سروک به عنوان لایه های با بهرهدهی بالا تشخیص داده شدند. همچنین با استفاده از نمودار گاما و رخساره های رسوبی، تعداد چهار سکانس رسوبی درجه سوم برای سازند سروک و سه سکانس رسوبی درجه سوم برای سازند ایلام شناسایی گردید. سپس محل زونهای بهرهده در این سکانسها تشخیص داده شد. جهت تفسیر داده های لرزهای از نشانگرهای لرزهای و اطلاعات چاه کمک گرفته و پس از مشخص نمودن سکانسهای لرزهای موقعیت زونهای بهرهده روی این سکانسها مشخص گردید. علاوه بر این، مطالعات لرزهای نشان داد که محیطهای رسوبگذاری سازند ایلام رمپ کمعمق و سروک دریای باز میباشد.
    کلیدواژگان: میدان نفتی آبتیمور، مخزن بنگستان، لایه های بهرهده، نشانگر لرزهای، سکانس رسوبی
  • بابک شعبانی، صابر محمدی، احسان کمری صفحه 174
    تشکیل میعانات گازی در اطراف چاه در مخازن گاز میعانی باعث کاهش بازدهی چاه میگردد که با توجه به نوع سیال، ویژگی-های مخزن و چاه میتواند تشدید گردد. اطلاعات مناسب و کافی میتواند به مدلسازی دقیق یک مخزن گاز میعانی کمک کند. از جمله عواملی که باعث تخمین اشتباه در پیشبینی عملکرد مخازن گاز میعانی میگردد، وابستگی تراوایی نسبی گاز-نفت به عدد موئینگی و اثرات جریان غیردارسی میباشد. در این مقاله یک سکتور از میدان گاز میعانی پارس جنوبی واقع در خلیج فارس به کمک نرم افزار ECLIPSE-300 شبیه سازی گردید و اثر عدد موئینگی و جریان غیردارسی بر تولید تجمعی و میزان تشکیل میعانات در اطراف چاه و مخزن مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این کار نشان میدهد که افزایش دبی تولیدی و کاهش فشار تهچاهی باعث افزایش گاز تولیدی شده و از طرفی افت فشار و تشکیل میعانات بیشتری را در پی خواهد داشت. برای تولید بیشینه از مخزن باید مقادیر دبی تولیدی و فشار تهچاهی بهینهسازی گردد. همچنین، در نظر گرفتن اثر عدد موئینگی باعث کاهش تشکیل میعانات در دیواره چاه و در کل مخزن میشود. جریان غیردارسی نیز، باعث افزایش افت فشار و در نتیجه تشکیل میعانات بیشتر در اطراف چاه میشود. در نظر نگرفتن اثر عدد موئینگی و جریان غیردارسی در فرآیند شبیه سازی، پیشبینی صحیح نحوه عملکرد چاه در مخازن گاز میعانی را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.
    کلیدواژگان: تراوایی نسبی، مخزن گاز میعانی، عدد موئینگی، جریان غیردارسی، شبیهسازی
  • راهنمای تهیه مقالات برای چاپ در مجله پژوهش نفت
    صفحه 188
|
  • Hamed Farhadi, Siavash Riahi Page 4
    The aim of this work is to study stability and mobility of modified nanoparticle-stabilized foam. Adding oppositely charged surfactant to the hydrophilic silica nanoparticle leads to variation in the hydrophobicity of nanoparticles. Surfactant’s adsorption on the nanoparticle’s surface is compared with different mixtures by a new criterion which is calculated by measuring conductivity. The adsorption criterion in domain of surfactant concentration has a maximum close to 1 CMC where nanoparticle reaches to maximum hydrophobicity. NPS-stabilized CO2 foam formed with simultaneous injection of CO2 and foam agent dispersion through a glass bead pack at reservoir pressure. Nanoparticle alone is not surface active. By adding appropriate surfactant concentration to nanoparticle dispersion¡ it becomes surface active. The complementary study of both pressure behaviour and morphology of foam using foam’s dynamic characterization apparatus¡ shown in the domain of surfactant concentration¡ apparent viscosity of the foam has a maximum about 6.034 cp which is consistent with the maximum adsorption criterion. Also¡ adding nanoparticle to the solution of surfactant forms more uniform¡ and the smaller foams and the apparent viscosity increase significantly. Increasing at a CO2 injection rate will also increase the size of the bubbles and reduce the apparent viscosity which means an increase in mobility.
    Keywords: Foam, Nanoparticle, Stability, Mobility Control, Hydrophobicity, EOR
  • Mohammad Mahboubi Fouladi, Behzad Rostami, Peyman Pourafshari Page 16
    The low salinity water flooding caused an increased secondary and tertiary oil recovery in many laboratory and field tests. The extent of the reactions and interactions of this type of flooding led researchers to investigate and find the main mechanisms¡ governing this process. To describe the interactions¡ numerous mechanisms such as¡ fines migration¡ increase in pH¡ multiple ion exchange and electric double layer effect have been noted¡ but none of them¡ has not been accepted as a comprehensive mechanism due to the complexity of the crude-oil-brine-rock interactions. So far¡ most of what has been suggested in previous research was creating a favorable wettability state with dilute brine injection. In this laboratory experiments that take place on sandpacks¡ the effects of brine salinity¡ aging of oil in packs and the fines have been investigated on recovery of oil¡ end point water relative permeability in each salinity and wettability alteration. The obtained results from dilute brine injections show that without the presence of minerals and divalent ions and with NaCl brine¡ tertiary recovery was increased¡ and of course this increase was higher for the aged sample. Also¡ the wettability alteration towards more water wet has been probed by means of flooding data.
    Keywords: Waterflooding, Low Salinity Water, Wettability, Relative Permeability, Fines Migration, EOR
  • Jafar Sadeghzadeh Ahari, Saeed Pakseresht, Khashayar Mohammad Beigy, Zahra Shafiee, Fatemeh Farmoudeh Page 26
    In this study¡ an industrial unit of ethane dehydration which uses 3A adsorbents molecular sieve was simulated by using of mass¡ energy and momentum equations. For modeling of this process¡ rate of adsorption is approximated by linear driving force expression. The second form of Langmuir isotherm was employed in predicting adsorption equilibrium for water content in gas and solid phases. The mentioned mathematical equations were solved simultaneously by Matlab software. Then the simulation results were validated by using the experimental data and the simulation studies were performed to investigate the effect of changing various process variables¡ such as¡ diameter of absorbent¡ regeneration gas flow rate¡ feed pressure and temperature on water content of the product. The results shows that water content in the product increased by increasing of adsorbent diameter and feed temperature. While water content in the product decreased by increasing feed pressure and regeneration gas flow rate.
    Keywords: Dehydration, Adsorption Modeling, 3A Adsorbent, Operating Parameters
  • Mojtaba Saei Moghaddam, Mohammad Shirazi, Mona Mohammad Baqer Page 37
    In this study¡ with added nitrogenated and metal based additive to standard diesel fuel¡ physicochemical properties of fuel and emission of exhaust gas from diesel engine were investigated. Nitromethane and manganese oxide were selected as nitrogenated and metal based additive¡ respectively. Nitromethane blended with diesel fuel 10% in volume¡ and 100 mg of MnO2 added per kg of diesel fuel. The experimental tests were carried out on ECE R-96 8modes. The results showed that by increasing additives cetane index ¡viscosity would be decreased contrast with sole diesel. These tests were measured according to ASTM D 976 and ASTM D 445¡ respectively. On the other hand¡ the density which was measured according to ASTM D 1298 did not change significantly. Besides¡ exhaust emission¡ such as¡ smoke concentration for fuel with nitrogenated additive 25% and metal based additive 16% would be reduced. In general low BSSOOT emission was measured with these additives.
    Keywords: Diesel Fuel, Metal Based Additives, Nitrogenised Additives, Emission Reduction
  • Mohsen Razzazan, Amin Ramezani Page 45
    Distillation column is one of the most important units of an oil refinery¡ that operates based on differences in boiling points of crude oil constitutes. Performance of more units after the column directly depends on its operation¡ and any disturbance instantly affects its performance in other refinery units. Therefore¡ designing an appropriate controller able to deal with input and output disturbances for distillation process is very important. The main objective of the distillation column control is to maintain product compositions within their set points and reduce energy consumption.To serve this purposes¡ the controller should be able to identify the states of the system and predict disturbances and noise of the process continuously. Furthermore¡ it should be able to deal with the problem resulted by multiple delay and high interactions existing among different control loops. With regards to ability of the developed predictive controllers to control the multivariable systems with multiple time delay¡ this strategy is followed in this paper. Moreover¡ a low-pass filter is considered in the predictive model to reject the effect of input and output disturbances and reduce the noise effect on process. The functionality of the proposed system is validated by simulation study that show strong performance in noise attenuation and disturbances rejection.
    Keywords: Crude Oil Distillation Column, Model Predictive Control, Generalized Predictive Controller, Input, Output Disturbances, Low, pass Filter
  • Mohammad Saleh Ghaffari, Reza Naderi Mahmodi, Mesbah Sayehban Page 57
    One of the approaches for improving the protective performance of organic coatings is to add organic corrosion inhibitors in the formulation. The scope of this research is to investigate the corrosion behavior of mild steel in 3.5% sodium chloride solution with zinc phosphate anticorrosion pigment (ZP) and 2-mercaptobenzimidazole as organic inhibitor through taking advantage of electrochemical impedance spectroscopy (EIS) and polarization measurements. The results which were obtained from electrochemical tests on the samples within 24 hours of immersion in the solution indicated superior protective performance of the combination of zinc phosphate anticorrosion pigment and 2-mercaptobenzimidazole inhibitor compared to only the zinc phosphate pigment. In general¡ time variations of parameters charge transfer resistance (Rct) which was obtained from electrochemical impedance spectroscopy and polarization resistance (Rp) as well as corrosion current density (icorr) which were extracted from polarization curves implied precipitation of a protective layer on the surface in the presence of 2-mercaptobenzimidazole inhibitor.
    Keywords: Corrosion, Zinc Phosphate, 2, mercaptobenzimidazole Inhibitor, Electrochemical Impedance Spectroscopy, Polarization Curve
  • Abbas Ramezani Akbari, Hossein Rahimpor Bonab, Mohammad Reza Kamali, Seyed Reza Mossavi Herami, Ali Kadkhodaee Page 68
    The Fahliyan Formation belonging to Khami Group is a main reservoir rock in Abadan Plane oil fields¡ and this formation is related to Neocomian age. Thickness of this formation in studied wells is about 580 meters. In the Abadan Plane¡ the Fahliyan Formation transitionally overlays the argillaceous limestone of the Garu Formation and its upper boundary transitionally changes into marl and argillaceous limestone of the Gadvan Formation. Petrographic studies of thin sections have been prepared from cuttings and cores resulted in to recognition of 13 microfacies and 2 lithofacies. This formation consists of two carbonate and mixed carbonate –detritalclastic (mixed zone) members. The carbonate member deposited in various sub-environment of basin¡ outer/mid ramp and inner ramp and the mixed member is composed of 3 parts: clay¡ sand beds and argillaceous limestone. Apparently¡ the sedimentary sequences of the carbonate member deposited in a homoclinal ramp¡ containing important shoal facies and lagoon expansion. The mixed member sucession shows shallow marine carbonate features along with claystone and thin sand beds. The Fahliyan Formation consists of three type 3 sequences with sb2 sequence boundary where termination of sb3 in mixed zone changes into sb1 in the Gadvan Formation.
    Keywords: Microfacies, Sequence stratigraphy, Fahliyan Formation, Homoclinal ramp
  • Sadaf Mousavi Nasab, Ali Kadkhodaie, Akram Alizadeh, Mohammad Baqer Barati Page 82
    Structural geology studies are important stages of exploration and production of oilfields since familiarity with the existing structures could have a substantial role in the development of oilfields. Salman oilfield located in the Persian Gulf is among those which have been formed in salty dome regions where several faults have been created by diapers. Since stress is the main factor in the formation of tectonic structures, in this study the main stresses on Salman oilfield were studied. For this purpose, contribution of stresses in creation and evolution of tectonic structures of the region was investigated. Then, fault plane of the oilfield designed and distribution pattern of faults and their displacement were studied by using Petrel software. In this regard, UGC maps and Fault Stick data were considered as input parameters. The results indicate compressive stress of Arabian plate movement towards Iran causing the formation of Salman oilfield dome. After three-dimensional modeling of faults plane, it is concluded that these faults were formed in two stages during different tectonic phases. The faults arrangement particularly is manipulated by direction of stresses which formed perpendicular to the tensile stresses. Measurements performed on the faults indicate increase in dip by increase in burial depth until it reaches near normal sate. Vertical displacement of the faults decreased relative to depth which could be in association with increase in fault plane dip. Finally, by considering observing horizontal displacements along fault planes, it is delineated that the main type of Salman field faults are normal with strike-slip component.
    Keywords: Fault Modelling, Fault Displacement, Salman Oilfield, Petrel Software
  • Maryam Davari, Saba Karimi, Ali Karmi Page 93
    Functionalization of carbon nanotubes (CNTs) was applied, during preparation of Fischer–Tropsch synthesis (FTS) cobalt nanocatalysts, to modify the surface properties of CNTs supports. Carbon nanotubes functionalization effects on the particle size, dispersion, activity and selectivity of Co/CNTs nanocatalyst in FTS werw investigated. CNTs were functionalized with ozone and hydrogen peroxide. 15 wt.% Cobalt was impregnated on the functionalized and un-functionalized supports. Catalyst samples were characterized by different methods and assessed in a fixed bed micro reactor. Optimal catalyst activity is usually dependent on the size of the active metal phase, so the catalyst metal particles on the support with finer particles showed higher activity due to higher distribution, than the catalyst with larger size and poor dispersion. This phenomenon is the consequence of the existence of more metal particles which are more accessible to the reactants. In this work, the presence of functional groups decreased the active metal particle size to 8.8 nm. Furthermore, functionalization increased the percentage conversion of carbon monoxide by a factor of 1.16%. In addition, rate of catalyst deactivation decreased by 46% during 20 days continues synthesis. Finally, synthesis products showed a slight shift to lighter hydrocarbons.
    Keywords: Fischer, Tropsch Synthesis, Functionalized Carbon Nanotubes, Particle Size, Activity, Selectivity
  • Ahmad Ghozatloo, Mojtaba Shariaty, Niassar, Mohsen Hosseini Page 103
    In this paper, nanostructure of fullerene was synthesized in laboratory by KRASHMR- HOFFMAN method based on arc mechanisms. First, fullerene nanofluid was prepared at 1wt.% in order to use in gas hydrate formation and investigation the effect of fullerene on yield of process and storage capacity. Second since fullerene is not stable in water, SDS was used as surfactant for increasing the stability of the nanofluid. It was shownthat the prepared nanofluids had good stability. Third, in the process of natural gas hydrate formation containing 92.6% methane, fullerene nanofluid accelerates the gas solubility in water and reduces induction time of the process 53.2%. Angstrom pore structure due to the spherical shape of fullerene is great place to keep gas molecules. Therefore, the storage capacity of gas hydrates increased 5.5% by fullerene. It was observed despite that the presence of fullerene nanostructure reduced 1.3% of hydrate stability, but in the presence of this nanostructure results in increase of the residual gas hydrate after reaching the self presentation phenomenon and thorough stability.
    Keywords: Fullerenes, Natural Gas Hydrate, Induction Time, Storage, Stability
  • Zahra Beagom Mokhtari Hosseini, Toktam Shenavaei Zare, Khadijah Salehabadi Page 112
    Disposal of storage tanks’ sludges due to the high concentration of hydrocarbon involved in them and environmental hazards are a major concerns in oil depots. In this study, reducing concentration of hydrocarbon in petroleum sludge by applying a low cost absorption was investigated. For this purpose, natural zeolite of Semnan zone was applied. In the first stage, modification of the zeolite surface was performed by different acids and the modified zeolites efficiencies were studied. According to obtained results, modification of zeolite surface improves hydrocarbon adsorption, so that HCl-modified zeolite provides maximum adsorption. In the second stage, the influence of physical and chemical parameters on the process was studied using Taguchi methods at two levels. The results show that contact time, the amount of adsorption and temperature are effective on the adsorption process. In the last stage, adsorption isotherm of process was examined, and it was found that the hydrocarbon adsorption on the modified zeolite follows the Temkin isotherm. Finally, the results of this study show that hydrocarbon concentration of sludge can be reduced to 83% using just 0.28 gr of low cost zeolite per 1 gr of sludge.
    Keywords: Sludge of Diesel Storage Tanks, Semnan Zeolite, Taguchi Method, Adsorption Isotherm
  • Behnam Barati, Seyed Nezam Aldin Ashrafizadeh, Mehdi Mohammadi Page 123
    In this study, demulsification of water-in-crude oil emulsions was investigated under various conditions by means of electrostatic dehydrator. The effects of various parameters including temperature, voltage, surfactant concentration, salinity, and water content of the West Paydar crude oil emulsion on the separation efficiency were evaluated. To evaluate the effect of temperature, concentration of surfactant and salinity, emulsions of 20 vol% of water in crude oil were prepared. To overcome the effect of asphaltene and resin of the crude oil in stabilizing the emulsions, SDS was used as a demulsification reagent. Emulsions containing 30 wt% of SDS in water were prepared. By increasing the electrice field from 0 to 6 kV/cm, at 22˚C, efficient separation of West Paydar crude oil emulsions was occurred. The normal separation at ambient temperature was 62% which was increased to 86% at 44˚C. Increasing the temperature up to 53 °C increased the separation of water up to about 92% while applying 6 kV/cm. Increasing the concentration of surfactant from 0 to 2.3 vol% at 6 kV/cm and 28˚C increased the water separation up to 75%. Increase in the water salinity of the West Paydar crude oil emulsion decreased the water separation. Increasing the water content of the emulsion from 10 to 30 vol% increased the water separation from 30 to 84%.
    Keywords: Demulsification, Electrostatic Separation, Water, in, Crude Oil Emulsion, Coalescence, Crude Oil
  • Sadeq Rahim Bakhtiari, Ehsan Farahbakhsh, Rasoul Hamidzadeh Moqadam Page 134
    In petroleum industry, results from changes in seismic waves reflection amplitude versus offset can be used in extracting elastic properties and hence lithology and pore fluids identification in reservoirs. AVO analysis is one of the quantitative study methods related to seismic data which is applied on pre-stack data. Before performing AVO analysis studies, processing steps accuracy should be ensured so that changes in reflection amplitude will be only relative to changes in elastic properties of layers. One of the major parts of AVO analysis is investigation of common AVO attributes such as AVO intercept, AVO gradient and Poisson’s ratio or a combination of them. The cross plot method which compares two attributes simultaneously can play an efficient role in AVO analysis. In this study, AVO analysis is executed on a loose and unconsolidated sand stone reservoir and well logging data were used to calibrate real seismic data. Fluid Replacement Modeling (FRM) using well data and Gassmann’s equation showed that AVO behavior in every conditions of reservoir (with changes in fluid type and fluid saturation percentage) belongs to class IV of Rutherford and William’s classification which is in consistent with real data. The hydrocarbon boundary in seismic data which is obtained using attributes, their cross plots and also attributes plotting as structural sections of estimation considered horizon are in accordance with gained location from well data.
    Keywords: AVO Seismic Modeling, Fluid Replacement Modeling, AVO Anomaly, AVO Attributes, AVO Attributes Cross Plots
  • Morteza Azadpour, Navid Shadmanaman Page 147
    Pore pressure is defined as the pressure of the fluid inside the pore space of the formation, also known as the formation pressure. When the pore pressure is higher than hydrostatic pressure, it refers to as overpressure. Overpressure can make many problems such as kicks, blowouts, wellbore instability, hole washouts and loss of drilling mud circulation. Overpressure is generated due to different mechanisms; such as, compaction disequilibrium, oil to gas generation, buoyancy effect and lateral transfer. Each mechanism effects on exceed pressure in a significant way. So far, several methods have been proposed in pore pressure prediction using well logs and seismic data. Each method relies on a consideration that over pressure is resulting from a specific mechanism as the main factor, and it is also provided an empirical formula for estimation of pore pressure. Hence, geological studies to understand the overpressure generation mechanism and also choose the appropriated pore pressure estimation method are very important. The main objective of this study is to determine the mechanism of high pressure using well log information and provides the best method of estimating the pore pressure in one of hydrocarbon fields in southern Iran. To obtain this goal, the overpressure mechanism generation is studied from sonic log, density log, pore pressure and vertical effective stress information. The results suggest more disequilibrium compaction as the main mechanism and less unloading mechanism behind the overpressure. So, the Eaton and Bowers methods are used to estimation pore pressure and the results show agreement with the pore pressure prediction from formation pressure test.
    Keywords: Pore pressure, Overpressure Generation Mechanism, Well, log Information, Disequlibrum Compaction, Unloading
  • Edris Khamesi, Bahram Alizadeh, Ali Kadkhodaie, Zargham Mehdipoor Page 161
    Ab-Teymour oil field located in 25 km of southwestern of Ahwaz oil field and mid-north of Dezful embyment with concurrent and smooth anticline and by NW- SE proximate course. In this study, by using well and three dimensional seismic data, petrophysical and stratigrahic analysing on Bangestan reservoir of Ab-Teymour field introduced zone-2 of the Ilam formation and subzone-D from zone 4 of the Sarvak formation as high efficient zones. Also, with using Gama log and sedimentary facies, four third- order sedimentary sequences for the Sarvak formation and three third order sedimentary sequences for the Ilam formation suggested. Then location of the efficiency zones in these sequences was identified. The seismic sections was interpreated using seismic attributes, and well data were interpretated, and after identifying seismic sequences, location of efficiency zones on this sequences was recognized. In addition, seismic study illustrated that the sedimentary environment of the Ilam formation is shallow ramp and open marine for Sarvak formation suggested.
    Keywords: Ab, Teymour Oil Field, Bangestan Reservoir, Efficient zone, Seismic attribute, Seismic sequence
  • Babak Shabani, Saber Mohammadi, Ehsan Kamari Page 174
    Formation of condensates around the wellbore in gas condensate reservoirs reduces the efficiency of well performance, and it can be intensified depending on the fluid type, reservoir and well properties. Adequate and appropriate information can be helpful for accurate modelling of gas condensate reservoirs. Disregarding the dependence of gas-oil relative permeability on capillary number and high the velocity flow (non-Darcy flow) may cause miscalculations and poor estimations in gas condensate reservoirs. In this paper, a sector model of South-Pars gas condensate field located in the Persian Gulf was simulated using ECLIPSE-300, and the effect of the capillary number and non-Darcy flow on cumulative condensate production and condensate formation near the wellbore and in the reservoir were investigated. Obtained results reveal that production increases as the bottom-hole pressure decreases and/or the production flow rate increases; however, more pressure drop and condensate blockage were occurred. Thus, bottom-hole pressure and the production flow rate should be optimized for efficient production. In addition, taking into account the effect of the capillary number on relative permeability decreases condensate formation near the wellbore and in the reservoir. Non-Darcy flow increases pressure drop, resulting in more condensate blockage near the wellbore. Ignoring the effect of the capillary number and non-Darcy flow in simulation process will strongly affect the accurate prediction of well performance in gas condensate reservoirs.
    Keywords: Relative Permeability, Condensate Reservoir, Capillary Number, Non, Darcy Flow, Simulation